TRIGGERFINGER
Er zijn veel namen voor de trigger finger. Twee termen die veel gebruikt worden zijn
tendovaginitis en tenosynovitis stenosans. U heeft een triggerfinger als de vinger soms met moeite gestrekt kan worden en dan met een schokje recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. Simpel gezegd past de pees niet meer door de peeskoker en loopt niet vloeiend meer onder een bandje door. Dit bandje heet de A1-pulley.
Het zijn met name de ringvinger en de duim die vaak een trigger laten zien. De trigger finger komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar.
Oorzaak
Het is niet altijd duidelijk waarom een trigger finger ontstaat. Een toename in gebruik van de hand b.v. bij een verhuizing of tuinieren wordt wel vaak genoemd.
Bij diabetes worden trigger fingers ook frequent gezien en komt het vaak samen met een CTS (carpaal tunnel syndroom)voor.
Symptomen
Aanvankelijk is er sprake van geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger. Wanneer de verdikking toeneemt ontstaat er meer pijn bij het bewegen van de vinger en klaagt de patiënt over een knappend gevoel bij het strekken van de vinger.
Behandeling
Spalk
Indien er milde klachten zijn, welke niet langer bestaan dan 6 maanden, kan een rustspalk worden geprobeerd. Er wordt aanbevolen om deze continu te dragen voor 6 weken.
Het is van belang om de oorzaak van een trigger finger op te sporen. Een analyse van het handgebruik kan leiden tot adviezen over aanpassingen van bv. huishoudelijke apparaten en gereedschappen om verdere irritatie te voorkomen.
Injectie
Soms wordt bij klachten die langer bestaan, overgegaan op injecties met corticosteroïden. Door deze ontstekingsremmer slinkt de zwelling in de peesschede, waardoor deze weer makkelijker onder de pulley/ het bandje doorglijdt.
Chirurgie
Als injecties niet werken, of meerdere vingers en de duim zijn aangedaan, dan wordt een chirurgische behandeling de eerste keus. Bij deze betrekkelijk eenvoudige ingreep wordt de (A1-) pulley in zijn geheel of gedeeltelijk in de lengterichting doorgesneden.
Nabehandeling na een chirurgische ingreep
Voor de eerste dag krijgt u een drukverband, waarna een verband wordt aangelegd dat de buiging van de vingers toelaat.
Elk uur dient u de vingers 10x langzaam te buigen en te strekken zonder weerstand.
U krijgt hierover instructies via de handtherapie.
U krijgt het advies de eerste maand geen zwaar werk te doen.
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
HCB 0411-642014 / 06-13619273
afdeling plastische chirurgie 013-5393316